Pak Choi

En köttig, krispig och god bladgrönsak. Vi odlar den som höstgrönsak och använder den i all asiatisk matlagning. Wok, sallad, soppa gryta mm. 

Förvaras i plastpåse i kylen.

Palsternacka

En av våra söta, goda rotfrukter.

Traditionellt är den alltid med som bas i alla fonder, soppor och grytor men den klarar ju så mycket mer. Puré, gratäng och ugnsbakad är bara några tips. Tillsätt gärna lite citron till purén och servera den till salt stekt fisk eller rökt lax.

Om ni är ute i våra odlingar och tittar så kan det vara bra att veta att palsternackan har frätande växtsaft i bladen som kan ge blåsor på huden, var försiktiga.

Förvaras i plastpåse i kylen.

Pumpa

I Sverige använder vi mest pumpa som vackert pynt på hösten. På Bränneriet odlar vi dock både prydnadspumpor och matpumpor. Vi får ofta frågan om man kan äta halloweenpumpa och visst kan man det. Dock finns det andra som är godare. När ni gröper ur pumpan till halloween så passa på att göra en stor sats pumpasoppa och glöm inte rosta fröna som med lite olja och salt i ugnen blir ett både nyttigt och gott snacks.

Alla pumpor är mer eller mindre söta i smaken och denna sötma måste balanseras upp med av andra smaker. Så var inte rädd för att krydda rejält med örter, chili, vitlök o.s.v. ( recept Ugnsbakad pumpa , pumpasoppa).

Ett förrättstips: Gör en mild pumpapuré med citron i och servera tillsammans med halstrade pilgrimsmusslor. Strö bondbönor som legat i en marinad av olja, dill och salt på tallriken. Mal lite svartpeppar från kvarnen över. Vacker höstförrätt och bara ett exempel på vad du ska frysa in bondbönorna till.

Spaghettipumpa ugnsbakas eller kokas tills den är mjuk inuti, sedan halverar man den och tar bort kärnorna för att sedan gröpa ur den med en gaffel. Då blir det "spaghetti". Häll över lite olja, salt och kryddor så har du ett gott tillbehör till en bra köttbit.

En pumpa med hårt oskadat skal håller sig i rumstemperatur en bit förbi nyår om man inte ätit upp dem innan.

Purjolök

Den börjar mogna i augusti och finns sedan ända fram till jul om vädret tillåter. Purjolök används både rå och tillagad.

Skär breda skivor och låt dem sakta mjukas upp i lite olja på stekjärnet, salta. Ett gott och milt tillbehör till en måltid.

Eller snabbförväll 8 cm - bitar, dela en gång på längden och linda med baconskivor. Tillaga i ugn tills baconet är krispigt. God liten rätt till lunch eller buffé.

Glöm imte att alltid använda hela purjolöken, den gröna delen har en underbar färg (och smak) som lyser upp.

Förvaras i kyl.

Purpurböna

Denna vackra böna luras lite för den blir mörkgrön vid tillagning, man kan kalla det en "klarknapp".

Den kan tillagas som brytbönor.

Förvaras i plastpåse i kylen.

Rädisor

En av vårens tidiga primörer som finns i flera färger och former.

Råa i sallader eller till osten är det vanligaste sättet att äta dem på men varför inte finriva dem som tillbehör till sushi eller steka i rikligt med smör eller ha med dem halverade i woken? Smaken förändras och blir mildare när de blir varma.

Ta av merparten av blasten och lägg rädisorna i en skålmed lite vatten i kylen så håller de spänsten flera dagar. Tänk på att lite stjälk kvar vid tillagningen är både snyggt och gott. 

Rödbeta

Lite vilseledande namn i rubriken för röda, gula, randiga, alla är de lika söta och goda. Lyser upp på tallriken och berikar med sin söta smak som dock behöver balanseras upp med syra och sälta.

Små kokta betor med smör och salt... mmm. Rårivna eller ugnsbakade. På hösten är rödbetssoppa ett självklart inslag på menyn. Ett annat förslag är att skiva dem väldigt tunt på mandolin och lägga i isvatten (separat skål för de röda) en halvtimme och blanda i salladen - superfräscht och ett av de bästa sätten att ta tillvara polkabetan som ju förlorar mycket av sin färg vid tillagning.

De avlång a rödbetorna passar överallt där man vill ha många jämnstora skivor. Picklade gulbetor är ett modernt och vackert tillbehör.

Förvaras i plastpåse i kylen.

Rotpersilja

Rotpersiljan är lite mindr söt än palsternackan och har en tydlig doft och smak av persilja.

Den används som palsternacka men här kan även de aromatiska bladen tas tillvara. De har en stark och god persiljesmak.

Förvaras i plastpåse i kylen.

Rotselleri

Denna rotfrukt är också en naturlig smakförstärkare vilket gör den självklar som bas i soppor och grytor. Men även den klarar så mycket mer på egen hand.

Krämig rotsellerisoppa är en höjdare på hösten. Ugnsbakade stora bitar är jättegott till kött och fisk.

Det kan vara bra att veta att selleri är en allergen om man ska bjuda nya vänner på det.

En hel rotselleri håller sig länge i kylen men har man delat den får den plastas in.

Rucola

En kryddig bladväxt som används både rå och tillagad.

Rucolapesto är ett gott alternativ till pastan. I salladen är den självklar. Den förhöjer smaken i pajer och piroger.

Förvara den sköljd i uppblåst påse i kylen.

Sallad

Här finns en mängd olika former och färger att välja på, även smaken och texturen varierar en hel del. Var inte rädda för att för att blanda olika sorter och färger när ni gör er sallad och lägg gärna upp den på ett fat istället för i en skål så ser man alla de vackra bladen bättre. Prova att någon gång bara bryta bladen istället för att skära dem i småbitar. Blanda i dressingen precis innan serveringen.

Våra favoriter i salladsdjungeln är cossallat (romansallat), bataviasallat och plocksallat, krispiga och goda. Vill man göra salladen ännu krispigare kan man lägga den i isvatten en bra stund för att sedan "slunga" den i en ren diskhandduk utomhus. Dressa aldrig våt sallad.

Förvara ren sköljd sallad i en uppblåst och förluten påse i kylen. Då är den fräsch och klar att användas nästa dag också.

Schalottenlök

En mildare variant med tunnare lökfjäll som är bra att använda när man vill ha riktigt finhackad lök eller hel i grytor eller ugn.

Bananschalottenlök har en avlång form och blir oftast lite större.

Liksom övrig lök förvaras den mörkt i rumstemperatur (skafferiet).

Skärbönor

Förr stuvade man ofta skärbönor och tillsammans med knaperstekt bacon är det fortfarande en höjdare.

Lite enklare är att bara steka bitar som tillbehör till kvällsmaten.

Smörkokta med lite citroncest på är de ett suveränt tillbehör till fisken och vill man göra tomatsåsen till pastan lite matigare så är skärbönor i bitar ett bra val.

Gör dem lite italienska med olivolja, vitlök, citron och basilika.

Förvaras i plastpåse i kylen.

Sockerärtor

Dessa tar aldrig mer än 1 min att tillaga, då blir de tråkiga. Ska de serveras kalla så kyl dem snabbt i kallt vatten annars mjuknar de och förlorar sin färg.

Strimla dem på längden och lägg i isvatten en stund så har du ett vackert och gott garnityr till räkcocktailen eller andra förrätter.

Förvaras i plastpåse i kylen.

Sommarsquash

Små frukter av squash har kraftigare och godare smak än de stora. Har du riktig tur så kanske vi t.o.m. har skördat minisquash som är både vackert och supergott. Detta gör vi dock endast om tillgången är mycket god. Squash är en matig och nyttig utfyllnad i många rätter men kan även få ha huvudrollen ibland. Den tar lätt åt sig andra smaker från kryddor, oljor och såser.

Hyvla tunna remsor med en potatisskalare på längden och lägg i spaghettivattnet sista minuten, häll av i durkslag och olivolja på.

Köttfärsfylld squash är ju en trevlig vardagsrätt men prova att göra andra fyllningar ex. med varmrökt lax och dill i en liten halverad musselsquash, en god ost på och gratinera i ugnen. Vacker och god portionsrätt.

Squash klarar sig några dagar i rumstemperatur, men har man skurit i den så måste den in i kylen.

Sparris

Den skånska gröna sparrisen är verkligen en delikatess, men den har en kort säsong på ca 6 - 7 veckor så det gäller att passa på. 

Förvara sparrisen i ett glas med lite vatten i kylen så håller de sig fräscha länge.
Bryt av nedre delen av sparrisen så får man inte med den träiga biten, då behöver man inte skala den gröna sparrisen.
Ugnsbaka med eller utan lock i 200 grader, 15-30 minuter, beroende på ugn, form, sparristjocklek…olja, salt och peppar på.
Stek – de är färdiga när de ”gungar” på pincetten.
Grilla, i folie med olja o salt eller på galler (inte för varmt), behöver ej förkokas.
Bräsera i vin o smör i en panna på spisen.
Koka några minuter och glöm inte tillsätta lite smör eller olja så de blir vackra.
Ska man servera dem kalla? Koka sparrisen ett par minuter och kyl i iskallt vatten så tappar de ej färgen, glöm inte att hälla lite olja på.

Tips: Ramsökssmör är jättegott till.

Spenat

Sprängfylld av nyttigheter och smak är användningsområdena oändliga för denna bladväxt.

I sallad, till pastan, stuvad, under fisken, i smoothie, soppa ,paj o.s.v.

Förvaras sköljd i uppblåst påse i kylen men kan även frysas efter förvällning.

Spetskål

Färsk spetskål är likt annan sommarkål mycket mildare i smaken än vinterkål.

Den är underbar i sallader men ett hett tips är att ugnsbaka den (se recept).

Förvara plastad i kyl.

Stjälk- / Bladselleri

Hos oss är även detta en höstgrönsak eftersom utvecklingstiden är lång. Den är dock värd att vänta på eftersom dess kraftiga smak vida överträffar de snabbt drivna buntar som finns att köpa året runt. Våra stjälkar är gröna och tunnare men alla de välsmakande bladen sitter kvar.

Används både rå och tillagad.

Håller sig länge i plastpåse i kylen.

Svartkål / Palmkål

En vacker och lite mer sofistikerad släkting till grönkålen. Gourmetkockarnas favorit!

Dra av nerven, dela i stora bitar och stek med salt i olja. Ett gott och vackert tillbehör till all höstmat. Svartkål kan även stuvas finskuren men grädde, salt och pepper.

'Svartkålschips är ett lätt snacks som imponerar till fördrinken.

Förvaras i påse i kylen eller utomhus på vintern om det inte är minusgrader.


Bränneriets Gård
Nöbbelöv 1303 (hitta hit)
241 93 Eslöv

info@brannerietsgard.se
0413-184 23

Om Bränneriets Gård
Bränneriets Gård erbjuder ekologiskt odlade bär och grönsaker och egentillverkat mathantverk med ursprung från gårdens odlingar. På uteserveringen kan man njuta av vår egen tillverkade hantverksglass, goda kakor eller matiga mackor!

VI ÖPPNAR IGEN 1/5!
mellan 11:00 och 15:00


Bränneriets Gård © 2024 - Asekio - AI Website Builder