Blomsterkål

eller Flower Sprouts som den heter på engelska är en släkting till brysselkålen men har lite mildare och mjällare smak. Vi börjar skörda den i oktober och håller på ända fram till våren, den bara ger och ger. 

Förväll den lätt i väl saltat vatten så har du ett otroligt vackert tillskott på tallriken men om du steker den i olja med lite salt tills den får färg och yta så smakar den makalöst gott. I vårt kök hemma har den blivit oumbärlig tillsammans med svartkålen, starkt beroendeframkallande!

Förvaras i plastpåse i kylen.

Bondbönor

Något vackrare och godare på tallriken är det svårt att tänka sig om man gillar bönor. De kräver lite arbete men är väl värda allt besvär.

Sprita bönorna (ta bort ytterskidan) och lägg dem i kokande osaltat vatten några minuter tills innerskalet sväller upp eller spricker. Kyl av dem hastigt i kallt vatten och ta sedan av även innerskalet. Har det inte spruckit kan man behöva göra hål med en liten vass kniv, sedan "ploppar" de ut som när man skalar mandel. (ska jag göra en stor sats så brukar detta momentet försigå framför tv´n)

Nu har du en illgrön delikatess som är klar att användas eller frysas in i portionspåsar.

Du kan ha dem i sallader, pasta, risotto, dressade med en god vinaigrette, dekorera med dem, strö dem över faten, möjligheterna är oändliga. Tänk bara på att de blir mosiga och tappar färgen om de går varma för länge.

Broccoli

Vi är nybörjare på att odla större kålväxter och hade aldrig kunnat ana vilken smakskillnad det blir med ekologiskt och nyskördat. Först kommer en större bukett liknande den man köper i mataffären och sedan kommer de lite mindre sidoskotten där man inte behöver skala skaften. Söta och minst lika goda, dessutom betydligt vackrare på tallriken.

Broccoli behöver nog inga tillagningstips men lova att aldrig överkoka och att aldrig slänga stammen!

Plasta in och förvara i kylen så håller de sig bra ett par dagar men skulle planeringen gå fel och de börjar bli gula och knopparna slå ut så gör soppa, där märks det inte. Går även bra att förvälla och frysa i mindre bitar.

Brysselkål

En av de mest illa behandlade grönsaker vi har. Faktum är att jag aldrig tyckt om brysselkål förrän jag insåg att man kunde göra mer än överkoka den med för lite salt....

Halvera dem och stek i olja med citron, färska örter och chili... mums. Eller lägg in några halvor mot slutet  i ugnen när du gör ugnsbakade rotfrukter. Skurna i fjärdedelar passar de utmärkt i woken.

Men visst kan man även koka dem. I lite, väl saltat vatten och absolut inte för länge - smör på.

Förvaras bäst i papperspåse i kylen.

Brytbönor

Kallas även gröna bönor eller Haricots Verts. När man plockar bönor så slinker det ner ganska många råa.... man kan helt enkelt inte låta bli, plockarens lön. Absolut viktigast hur man än tillagar bönorna är att de inte blir överkokta eller stekta. Tänk på att alltid tillsätta smör eller olja så att alla smaker kommer fram.

Stek i 3 cm-bitar i smör eller olja med massor av hackad vitlök och lite salt. Jättegott till bl.a. smakrikt grillat kött.

Kok, woka, ha i grytor och soppar, lätt förvällda och hastigt avkylda i sallader eller som egen bönsallad tillsammans med hackad rödlök och en vinaigrette.

Förvaras i plastpåse i kyl.

Chili

Jag började odla chili för ca 25 år sedan och då var det inte lätt att hitta fröer....man fick helt enkelt be om en frukt när man såg något intressant eller utgå från mataffärens magra sortiment. Blodad tand fick jag dock och sorterna har blivit fler och fler under åren. Nu gör jag både chilisalt, fryser in de godaste, torkar och gör chilisås för att ta tillvara dem så vi inte blir utan under vintern och våren. Nyttigheterna i chilin tas bäst omhand så länge chilin är rå. De milda och medlestarka sorterna hackas ner direkt i kalla rätter medan man får vara lite försiktigare med de starka. Ett tips är att rensa dem från kärnor och hinnor på skärbrädan men inte slänga avrenset förrän man smakat av rätten, det kan behövas lite mer styrka och den sitter i avrenset. Om man är osäker på hur stark en chili verkligen är så kan men de första gångerna prova ge en bit till maken....När inte det funkar längre så skär man av en bit, drar fingret över fruktköttet och slickar på fingret. 

Tänk på att chili smakar så mycket mer än bara starkt. Fruktigheten hos vissa sorter är helt ljuvlig, vissa är söta, andra syrliga prova er fram och var inte rätta för att fråga mig om tips.

Förvaras i plastpåse i kylen.

Fänkål

Supergod men vissa år lite svårflirtad grönsak, oumbärlig i bouillabaissen, men prova även att finstrimla den till en coleslaw eller helgrilla den långsamt.

Släng inte den vackra och goda "dillen", jättefin och god att dekorera med.

Förvaras i kylskåp.

Grönkål

Tänk att något så gott och nyttigt dessutom kan vara supertrendigt!

Vi börjar skörda grönkålen redan i september men den utvecklar mer smak ju kallare det blir. Hur mycket grönkål vi än sår så tycks den alltid ta slut... Ibland har vi både grön och röd grönkål, sk purpurkål. De behandlas lika.

Förutom det självklara som grönkålssoppa och långkål så är det gott att göra en vintrig grönkålssallad (se recept), grönkålspaj, smoothie och grönkålschips (se recept).

Förvaras i försluten plastpåse i kylen (eller utomhus på vintern om det inte är minusgrader). Går bra att frysa förvälld.

Gurka

Frilandsodlad gurka har en kraftigare och mer utpräglad gurksmak än de som vuxit i växthus. Smaken försämras liksom hos tomat när man förvarar den i kylen, men hållbarheten i rumstemperatur mitt i sommaren är begränsad så ska man spara den lite längre eller har delat den så är kylen enda alternativet. Alla frilandsodlade gurkor har lite kraftigare skal än de som vuxit i växthus och man får känna sig fram om man tycker att de behöver skalas.

Den runda, gula äppelgurkan är mycket god och har en intressant form som framhävs om man skär den i klyftor istället för skivor. Ska man lägga in gurka så är inläggningsgurka ( s.k. Västeråsgurka) bäst.

Under gurksäsongen gör jag ofta pressgurka på enklast tänkbara sätt: Skiva gurkan tunt med osthyvel rakt ner i en skål, häll på en kork ättika och en "skuffa" socker och rör runt. Låt stå minst 20 min och blanda runt någon gång. Det blir aldrig några rester kvar i den skålen.

Haverrot

Detta är en gammal kulturarvssort som är släkt med svartroten. Namnet kommer från gotländskans gamla ord för skägg - hafer, hela roten är täckt av skägg.

En ovanlig goding som tillagas på samma sätt som svartroten. Trivs bra med örter, citron, smör och olja. Svartnar också när man skalar den så ner i citronvatten direkt.

Förvaras i plastpåse i kyl.

Jordärtskocka

Sen höstrotfrukt med en alldeles egen mild och god smak. Jordärtskockan är släkt med solrosen och vi odlar den vita sorten som blommar med fina gula blommor. Nyupptagna jordärtskockor behöver inte skalas, vilket kan vara skönt att slippa. Dock är det viktigt att borsta dem noga så all jord försvinner från dem. Många människor får uppblåst mage av jordärtskockor så vill du vara snäll vid dina middagsgäster så tillaga dem väl och bjud endast i begränsad mängd. Du får frossa i dem när det inte är fest;-) 

Ugnsbakade, soppa, gratäng och puré är bara några exempel på vad de passar till.

Förvaras i påse i kyl, lång hållbarhet.

Kålrabbi

God både rå och tillagad. Ibland ser man bilder av tillagad kålrabbi med skalet kvar men jag tycker det blir godast att skala den.

Prova att pickla den som tillbehör. Tunna strimlor i salladen eller tjocka kokta skivor som gratineras med en smakrik ost i ugnen.

Förvaras i kyl.

Kålrot

Denna bortglömda rotfrukt börjar tack och lov komma tillbaka igen....billig, nyttig och framförallt god i höstens alla grytor, soppor och ugnsrostad (förutom givetvis rotmos), men prova den även spröd och nyupptagen i tunna skivor i salladen.

Håller länge i kylen eller sval källare.

Kronärtskockor

De första åren vi odlade kronärtskockor tyckte jag de var för vackra att skörda.... nu vet jag bättre.

Kokta med citronsmör är de en klassisk förrätt som vi ser alldeles för lite av (vår yngste son drog av sin första lösa tand på ett kronärtskocksblad:-).

Jag skär ofta ut kronärtskockshjärtan som jag sedan använder på olika sätt. Det är inte svårt att göra men det behövs en bra kniv och intruktion första gången. Fråga mig eller gå in på Youtube 'How to remove Artichoke hearts'.Kronärtskockans kött blir fort brunt så lägg bitarna i vatten med citron tills alla är klara. Har man många små kronärtskockor som vi ju ofta har i slutet av säsongen så kokar jag dem alla tillsammans och tar vara på bottnarna som jag fryser in. Gott att ha på pizza bl.a.

Lägg handskalade stora räkor med förkokta hjärtan, olivolja, vitlök, chili, salt och peppar i en ugnsfast form med lock och kör på grillen som en förrätt eller tapas.

Lök, gul och röd

Lök är en bas och naturlig smakförstärkare i de flesta maträtter. Färsk sommarlök är god att grilla hel eller blanda rå i sallader. Men även löken kan spela huvudroll ibland, löksoppa, paj (recept Lökpaj), löksås o.s.v.

Färsk lök bor i kylen och torkad i skafferiet.

Majrova

Här har vi en av de snabbaste rotfrukterna. Den kan ätas både rå i tunna skivor, riven eller stavar eller tillagad i paj, ugn, wok mm. Söt, mild smak av kålrot. Denna historiska grönsak har kommit lite i ropet igen och så god och fräsch som den är så är det väl tur.

Förvara den i plastpåse i kylen.

Majs

Vi odlar supersöt majs eftersom vi tycker att den är överlägsen alla andra i smaken. En nyplockad supersöt majskolv behöver bara några minuters koktid och faktum är att det slinker några råa majskolvar i min mage också i början av säsongen när man längtat.

Var inte rädda för att skära loss majskornen från kolven och använda i matlagningen. Jag brukar lägga majskorn med smör, hackad färsk chili och lite salt i folie och grilla som tillbehör till kött.

Nyplockad supersöt majs kan frysas som den är för att sedan tas upp och kokas. Majskolvar förvaras i kylen med de skyddande täckbladen kvar.

Mangold

Här har vi en bortglömd färgsprakande goding.

Gör koldolmar på bladen med någon god fyllning, förväll och ostgratinera stjälkarna, hacka och woka hela mangolden, tillaga stjälkarna som sparris, låt fantasin flöda!

Kan frysas förvälld annars förvaras den kort tid i påse i kylen.

Morot

Finns i många färger som lyser upp din tallrik.Hos oss säljer vi inte bara långa raka morötter, även de med 2 eller 3 ben är goda. För att inte tala om de runda korottmorötterna som med fördel kokas hela eller i klyftor så att formen bibehålls. De har en söt, god smak.

Soppa, ugnsbakade, som råkost, kokta, stekta, i kakor, snacks, i grytor, kort sagt... möjligheterna är oändliga.

Tänk på att de lila morötterna färgar av sig så kok dem för sig själva och blanda inte i långkok som då får tråkig färg. De gula ha ofta lite grön nacke, detta är inget farligt utan kan bara skäras av om man inte vill äta det.

Förvaras i plastpåse i kylen.

Nypotatis

På våren och försommaren gräver vi vår ekologiskt odlade nypotatis! Har du aldrig smakat nyuppgrävd potatis där man bara gnider av skalet med fingrarna så har du verkligen något att se fram emot! Vi har allid dagsfärsk när det är säsong men vill du ha många så säg gärna till innan så gräver vi speciellt till dig. På midsommarafton har vi öppet 11 - 14 och då kan du få gräva upp din egen nypotatis.

Förvaras i papperspåse i kylen men kok alltid fler än du tänkt, de är ju bara såå goda kalla med salt och smör på!


Bränneriets Gård
Nöbbelöv 1303 (hitta hit)
241 93 Eslöv

info@brannerietsgard.se
0413-184 23

Om Bränneriets Gård
Bränneriets Gård erbjuder ekologiskt odlade bär och grönsaker och egentillverkat mathantverk med ursprung från gårdens odlingar. 

Öppet
För tillfället stängt




Bränneriets Gård © 2024 - Asekio - AI Website Builder