XR0D6918
XR0D6239
XR0D6435
XR0D6006
XR0D2340
Jordgubbar

Odlingarna

Den ekologiska bärodlingen inom staketet är 8 000 m2 stor och målet är att göra den till en trevlig och vacker besöksträdgård, där ni gäster både ska kunna gå och njuta men även plocka en del själv. Tydliga instruktioner finns utanför butiken eller fråga någon av oss innan ni ger er ut. På baksidan av gården finns det stora fältet med bl.a. jordgubbar, krusbär, vinbär, äpple och majs.

Bland bären märks främst hösthallon, blåbär och jordgubbar. Vinbär, krusbär, aronia och havtorn finns i mindre mängd.  Dessa mognar fram succesivt under sommaren och har man tur finns det något att plocka ända fram till frosten. Dock är efterfrågan på självplockningsbär större än vad vår odling producerar så aktuell information om vad som går att plocka just nu hittar ni i gröna rutan ovan.

Vi erbjuder också självplockning av bönor, västeråsgurka och majs i mån av tillgång. Det finns ett prunkande blomsterfält, där du kan plocka egna buketter så fort allt slagit ut. På midsommarafton kan du komma och gräva upp din egen potatis. Fruktträd är planterade och börjar så smått att ge frukt.


Så går det till

Kom som du är! Ta gärna oömma kläder på dig. Hallon plockas vid uppehållsväder. Ta med eget emballage eller så tillhandahåller vi askar, vid eget emballage väger vi först. Vuxna får smaka och barn får äta! Tar bären slut så stänger vi självplockningen tills nya mognat fram.


Vad har vi till självplockning? 

Aktuell självplockningssatus hittar du alltid i gröna rutan längst upp på denna sidan.

Krusbär har vi både gröna och röda och dessa brukar mogna i juli. Vill man koka sylt eller marmelad så plockas de lite omogna, vill man däremot göra paj eller äta som godis är de godast om de är riktigt mogna. 

Vinbär har vi i alla tre färgerna rött, vitt och svart. De mognar någon gång i juli och hänger kvar på buskarna länge ifall de inte tar slut.

Jordgubbar sätter vi nya varje år och de goda, söta rackarna har en förmåga att aldrig räcka riktigt till. Mognar förhoppningsvis fram innan midsommar, men aldrig någon garant för detta.

Blåbären brukar mogna i slutet av juli och sätter ju endast frukt en gång, så när de är slut så är de slut.... Vi har dock tre olika sorter som mognar olika fort så säsongen varar några veckor iallafall. 

Hösthallonen är klart populärast hos oss! De brukar vara klara för självplockning  i mitten av augusti och sedan sätter de nya bär ända fram till frosten. Dock är de godast i september medan dagsljuset och värmen fortfarande är tillräcklig. Hallon plockas alltid vid uppehållsväder då hållbarheten försämras avsevärt annars. Vid frysning så lägg dem i luftiga burkar så har ni fina styckfrysta bär. 

Havtorn har vi fem sorter av som alla har olika smak, storlek, färg och mognadstid. De brukar vara klara i början av september och sedan kan man plocka några veckor framåt, beroende på väderleken. Är det mycket varmt så jäser de snabbare på busken. Plockning av havtorn är lite tålamodskrävande då de är små och buskarna har vassa tornar. Ett tips är att plocka där de inte sitter så tätt så fingrarna får plats mellan bären. Havtorn plockas i lite mindre plastaskar då pappersaskarna suger åt sig saften annars. 

Aronia är vårt senaste bär och plockas i september/oktober. Smakmässigt ligger de mellan svartvinbär och rönnbär med mycket strävhet och smaken blir avsevärt mycket godare om bären fryses innan användning. De används mest till förädlade produkter såsom saft, sylt och marmelad och jag brukar säga att de behöver tillsättas syra för att bli riktigt goda. 

Blommor finns i blomsterlandet bakom lekplatsen och bl.a. hittar ni solrosor, dahlior, vädd, zinnia och en mångfald andra blommor där. Instruktioner till hur ni plockar finns i entrén.


Bränneriets Gård
Nöbbelöv 1303 (hitta hit)
241 93 Eslöv

info@brannerietsgard.se
0413-184 23

Om Bränneriets Gård
Bränneriets Gård erbjuder ekologiskt odlade bär och grönsaker och egentillverkat mathantverk med ursprung från gårdens odlingar. Det finns även ett mysigt café. Välkommen in på en kopp kaffe och härbakat eller en säsongsanpassad lunch!

Öppettider

Stängt för säsongen, öppnar igen den 29/4 2023Bränneriets Gård © 2023 - Hemsida skapad av Webb46