Svartrot

Kallas också för fattigmanssparris...

Egektligen har vi inte rätt jord för att odla svartrot men vi kan ju bara inte låta bli. Vi använder den dock inte förrän till våren utan låter den stå kvar i jorden över vintern. Vi gräver upp den precis innan den går upp i blom och använder den som ett bra tillskott innan vårens primörer kommer. Goda i paj, grytor och soppar, lätt kokta och ugnsrostade med ost. De blir lätt svarta när man skalar dem så lägg dem i citronvatten direkt.

Förvaras i plastpåse i kylen.

Tomat

Har man någon gång smakat en ekologiskt odlad tomat som vuxit i jord och fått mogna i solen så är det svårt att köpa "vanliga" tomater sen. Att skriva tomattips är lika svårt som att skriva potatistips, möjligheterna är oändliga! Förutom att frossa i dem när det är säsong så går det jättebra att frysa de små tomaterna för att senare kunna använda dem i matlagningen.

Att lägga in egna tomater är busenkelt: Lägg små tomater i en gryta tillsammans med någon kvist färsk ört, ev. lite hela vitlöksklyftor och massor med god olja. Hetta upp blandningen tills tomaterna börjar att spricka, häll då över dem i rena glasburkar (oljan måste täcka ordentligt), skruva på locket och vänd upp och ner några minuter och vips så har du fångat sommaren i en burk....Bara att använda i grytor, pasta o.s.v. Hastigt uppvärmda tomater är ännu nyttigare än råa.

Färska tomater får aldrig komma i närheten av en kyl, då förstörs smaken helt.

Vaxbönor

Avnjutes allra bäst lätt kokta med smör och salt men kan även förvällas och snabbkylas i iskallt vatten för att ha i en blandad sallad eller en ren bönsallad tillsamans med brytbönor.

Passa på att frossa i vaxbönor när det är säsong, de är svåra att få tag på annars.

Förvaras i plastpåse i kylen.

Vitlök

Så fullspäckad med nyttigheter att hälften hade varit nog.... och dessutom med en fantastisk smak.                                                                

I maj/juni startar vitlökssäsongen hos oss. Den späda vitlöken som ser ut som en liten purjolök kan man ha till det mesta. Strimla hela löken och använd rå  eller hastigt tillagad eller grilla den hel.

När lökbasen börjar svälla blir vitlökssmöret som bäst. Fortfarande kan hela blasten användas.

En mogen torkad vitlök förvaras bäst mörkt i rumstemperatur - inte i kylen.


Bränneriets Gård
Nöbbelöv 1303 (hitta hit)
241 93 Eslöv

info@brannerietsgard.se
0413-184 23

Om Bränneriets Gård
Bränneriets Gård erbjuder ekologiskt odlade bär och grönsaker och egentillverkat mathantverk med ursprung från gårdens odlingar. Det finns även ett mysigt café. Välkommen in på en kopp kaffe och härbakat eller en säsongsanpassad lunch!

Öppettider

Stängt för säsongen, öppnar igen den 29/4 2023Bränneriets Gård © 2023 - Hemsida skapad av Webb46