Sparrissoppa med sparrisbruchetta

SPARRISSOPPA

3 buntar sparris
1 gul lök
7,5 dl god buljong (jag brukar använda ekologisk grönsaksbuljong i pulverform + vatten)
2,5dl vitt vin
1dl grädde
Salt o peppar

Gör så här:

Hacka löken och skär sparrisen i små bitar, spara topparna
Mjuka upp sparrisbitarna (inte topparna) och löken i lite olja i grytan
Häll på buljong och vin och kok ca 5min tills allt är mjukt
Mixa soppan slät med stavmixer eller vanlig. Om du har valt att ta med ändarna på sparrisen kan du nu sila den så inte de trådiga bitarna kommer med.
Lägg i topparna och grädden och ge allt ett hastigt uppkok innan serveringen

 

SPARRISBRUCHETTA

Surdegsbaguette (bakeoff, färdig eller varför inte hemmabakad)
3 sparrisstjälkar / person
Rökt skinka, parma eller rökt lax
Olivolja, flingsalt

 

Majonnäs:

1 äggula
2 tsk vitvinsvinäger
1 tsk dijonsenap
2 dl neutral rapsolja
Salt o peppar

Gör så här:

Börja med majonnäsen: blanda allt utom oljan i en skål som är bra att vispa i
Vispa kontinuerligt medan du droppvis tillsätter oljan, efter ett tag kan du låta det bli en tunn stråle som rinner i men sluta aldrig vispa. Har du en stavmixer eller elvisp med ballongvisp och hög, smal vispskål går detta som en dans men en liten sats majonnäs vispar man lätt för hand också.
Smaksätt med salt o peppar
Skiva sneda skivor av baguetten, pensla med olivolja och salta med flingsalt. Rosta så de får färg högt upp i ugnen
Bryt av ändarna på sparrisen och förväll ett par min i kokande vatten. Kyl direkt i iskallt vatten så de inte förlorar färgen. Olja dem lite.
Servering: lägg en klick majonnäs på varje brödskiva, linda 3 sparrisstjälkar med skinka eller lax och lägg ovanpå, garnera med liten blomma om det finns.

Tips:

Om du har färsk dragon hemma så kör en rejäl knippe tillsammans med rapsoljan i en mixer en bra stund och sila. Använd den gröna oljan när du gör majonnäsen så blir den illgrön och supergod.


Bränneriets Gård
Nöbbelöv 1303 (hitta hit)
241 93 Eslöv

info@brannerietsgard.se
0413-184 23

Om Bränneriets Gård
Bränneriets Gård erbjuder ekologiskt odlade bär och grönsaker och egentillverkat mathantverk med ursprung från gårdens odlingar. 

Öppet
Fredagar tom 22/11 kl 11-17



Bränneriets Gård © 2024 - Asekio - AI Website Builder